Cara Membuat Mercun/Bunga Api Di China..


Sebelum ada nya gunpowder ( belerang ) china terlebih dulu membuat mercun..pembuat mercun/bunga api pertama di China ialah Li Tian yang berasal dari kampung Liuyang,Hunan 1300 tahun dahulu..bunga api yang dibuat oleh Li Tian ni diperbuat daripada buluh..dan sekarang,negara China adalah pengeluar terbesar bunga api dan mercun..



















p/s : jangan main mercun sebab boleh mendatangkan kecederaan..!! amaran oleh azizbos.com ( hehe )




6 comments:

  1. uihhh!!!!
    best dapat buat lawatan ni...

    ReplyDelete
  2. perrhhh bear hand je? sirius org tu akan cancer dahsyat

    ReplyDelete
  3. @mie

    tq..kalau nak,boleh hari2 buat lawatn..haha

    ReplyDelete
  4. @nazihahisa

    betulke? tak tau pulak bos..huhu..sian diaorang..kerja takleh nak memilih..hentam jela..hehe..

    ReplyDelete
  5. @gabanMorka

    haha..tu la pasal..bos mula2 pun fikir benda tu bawang..

    ReplyDelete

KATEGORI

1 MALAYSIA (22) 18 tak berapa SX (27) Amaran (22) azizbos (6) barcelona (7) berita (28) besar-besar (13) blog (4) buffered earning (2) canggih (8) China (45) Comel (10) cool (7) facebook (9) Gadget (17) gila (29) Haiwan (26) Informasi (65) Islam (21) Jepun (15) kereta (21) Kreatif (88) lawak (73) macam-macam (215) Makanan (25) membebel (45) Nuffnang (13) Pelik-pelik (49) SEO (2) Sukan (28) uji mata (6) Uji Otak (9) ujibakat online AF9 (1) video (127)